Thursday, 23 February 2012

:

salam.

ok, hari ni tak pasal2 dah nak masuk dua entry.ni semua sebab bosan sangat duk rumah sorang2.

dear blog.aku sedih sekarang.walaupun emotionally aku tak tunjuk.tapi bila aku duk umah sorang atas katil aku akan menangis. umum tau yang ibu tak sihat. she had something near her eye.just like ketumbuhan. people call in tumor. but i dont want to call it tumor. it make me scared. tapi physically, she is healthy. but the fact is she's not.

mula2 discover pasal her condition, masa aku p3 diploma kat dungun dulu. it was few days before study week. mula aku pelik kenapa dah banyak hari ibu tak col. rabu malam tu aku col la, tanya kenapa dah lama tak col, ibu sihat dak? anything happen?..then ibu tak jawab pon, i keep asking, ibu kenapa ni?.ibu cakap, angah, angah nanti bu col balik.ibu tak larat la nak cakap..esok nak p hospital..okkay, aku tergamam.plus dah nangis pon waktu tu..letak phone tros.

i keep wondering.sejak bila pulak ibu sakit.serius aku tak tau.selalu dok harap ibu ja col, kalau kredit lebih baru aku akan col.sangat nyesal.

esok tu khamis..pagi2 lagi aku dah col, ibu buat pa?p hospital dah?.adik yang cakap.baru p.tengah nak jumpa doktor.aku pesan anything gtau angah.nanti angah col lagi..
petang tu aku col lagi, ibu mana?angah nak cakap dengan ibu.adik kata ibu tak dak.nanti ila col gitau.
sumpah, waktu tu aku macam nak terbang balik penang ja.nak cakap dengan ibu pon tak dapat lagi.

lewat petang tuh, memang aku dah habis sabar dah. aku col ayah, ibu mana?macam mana?doktor kata pa?
ayah jawab tak dak pa.kena tahan wad.pas tu aku marah, kalo tak dak pa takkan kena tahan wad.
ayah senyap, aku marah la lagi plus jerkah.awat senyap?then baru ayah cakap.
ada benda kat kepala ibu dekat ngan mata.okkay, aku senyap..sumpah, sangat terkejut okkay.air mata dh tak tahan..ayah kata tak dak pa la.jangan risau.nanti elok la.aku nak balik.ayah tak bagi.

waktu ni study week dah mula.so far, selama aku duk dungun study week memang tak pernah balik.
lepas tu col along, aku suro along balik.sebab aku tak boleh nak balik.along dah otw rupanya.ayah dah warning lgpon nak final dah.plus waktu tu memang tak dak wit nak balik..senang cakap, waktu tu memang aku still lagi terkejut sangat2.tak tau nak buat apa.

siang malam memang aku nangis ja..time tu nak makan pon tak dak duit. tengah tunggu ayah buh duit.duit pt dah habis. yaa, kawan memang ada.tapi aku bukan jenis pinjam.biar aku kering sungguh2 takpa.aku takkan pinjam.memang berat mulut sangat kalau pasal nak pinjam duit.aku tak boleh..

masa tuh memang keja nangis ja.nasib waktu tuh study week, so ramai yang balik.memang kosong hostel tu.tinggal aku dengan leen ja.dia peneman.dia pon tak tau nak buat apa, tengok nangis ja.aku lipat baju nangis, mandi pon nangis.adoii, memang lemah sangat.

sekali ada along 3g, aku mintak sebab nak tengok ibu..ramai ada kat katil ibu.pak jang, makjang, mak tam.pak tam, pak su, mak su.
diorang msa ibu p jumpa doktor semua dah ada kat sana.sorang2 datang..mak cik, pak cik pon datang.
masa 3g tuh, nampak semua.aku panggil ibu, ibu jawab tapi mata ibu tak tengok aku..pelik la, mata ibu awat?awat tengok tempat lain..waktu ni da nangis..riau okkay..ibu marah along, jangan la bgi dia tengok ibu, ko 3g kenape?..kesian kat angah..

mata ibu lari sikit..tak centre.kiri dan kanan rasanya..tapi sebelah cam lari banyak sikit laa..aku sentap tak  boleh nak kata apa. yang boleh detect ni bila ibu demam panas sangat.then memang dah tak tahan.nak angkat muka pon tak larat. p hospital, doktor kata kencing manis darah tinggi semua ada.semua naik tinggi mendadak. selama ni ibu memang sihat, tak dak apa. sekali bila dah demam teruk. barulah leh detect that ketumbuhan. besar 10sen. masa tu la.sekarang ni so far yang aku curi dengar ibu ayah sembang, benda tu makin besar. benda tu kt hujung mata 5 inci ka 10 inci dari mata..scary kan bila dengar.
but bila korang tengok ibu sekarang, korang takkan boleh cakap kata dia sakit.because she is strong..really strong..

11 hari ibu kat hospital.lepas tuh dah boleh balik.aku pon jawab final ala kadar.tak study pon ada..memang jawab apa yang tau ja..habis paper, malam tu jugak aku balik.tak tunggu2 dah.sekarang ni ibu ada thyroid. tapi aku tak pasti sama ada kurang tak pon lebih..mata ibu dah okkay.normal dah..
she keep control her food. doc tak bg makan nasi sangat n kurangkan kolestrol.(mcm ni ke eja?lantak la)
gula dalam badan pon tinggi.so far, memang semua kena jaga sekarang.hmmmm..
sampai sekarang ibu still check up kat hospital.n plus dah lama ibu stop makan ubat hospital.she refuse to eat.banyak chemical la tak elok la.she try makan herba2 from hpa product.tak tau la jadi ke tak.lately jumpa doc, semua naik.kencing manis, darah tinggi, kolestrol.adoiii.ayah suro makan balik ubat hospital tu.hpa pon dah stop sebab ibu rasa badan panas bila makan.

doc dari dulu sampai sekarang suruh buat operation untuk buang ketumbuhan tu, tapi ibu tak mau.keras2 dia tolak.sebabnya yaa dia takut.sangat takut.i know it.she shared most of her secret with me instead of my both sisters.

ibu kata waktu duk wad dulu, kiri kanan patient share the same problem with her.dua2 dah buat..but now, tak boleh cakap la..tempurung kepala tak de.scary kan..then ada yg mata tak nampak.she dont want that to happen. ibu kata kalo sekarang ni rasa sihat, boleh buat keja..nnt bila operate ntah apa yg akan jadi..she dont want.she dont want to miss any moment with her family..lagi pon doc sendiri cakap 50-50..kalau nak detail, doc memang tak mau cerita.bila dah agree nak operate baru dia nak cerita betul2.

but once,i follow her check up with neuro doc..doc tu terang la what will happen sikit2 n the condition now.n keep asking still tak nak buat ke..semua yg doc kata tuh ada jadi kat ibu macam tindakbalas ketumbuhan tuh to our physical reaction.tapi ibu tak feedback pon kat doc.senyap ja.padahal everything yg doc tu cakap memang betul.ada.ibu sendiri cakap kat aku bila dah balik.i know she really scared.

rasanya bila anak ada kat rumah, ibu pon jadi penat. we do help and control things at our own house..tapi ibu semua nak perfect. we do not blame her.well, she's a mom kan..will always be a mom.along, me n adik keep nagging  her.ayah senyum ja..itu lah ibu..orang luar tak tau.even boleh kata apa ja.but we know our mom, what she like, what she want.we keep secrets among 5 of us.


i used to hear this sentence from people 'when u home, ur mom must be tired.'(yg ditranslatekan.kalo in real language, ayatnya sangat menyakitkan hati)excuse me..dont judge when u dont know anything..aku tak suka kalau orang susahkan ibu.naturally, tak dak sapa suka kalo parent susah kan.kalo aku kata tak payah buat, lagi ibu nak buat.ibu memang macam tu.ibu tak kisah aku pulak yang kisah.overr dakk?.well, naturally memang emo.bila cuti boleh la handle rumah, tolong ibu.tu pon orang dok kata lgi.

walaupun aku bangun lambat.haha. my work start at two.kadang2 kul 2 baru jemur baju.terok kan.hishhhh..ibu bebel2 ja..pas subuh aku dah siap nak jemur baju dah.lagila ibu bebel.last2 ibu kata takpa, pagi ibu tolong jaa.plus market pon ibu yg p..breakfast tak kisah sebab selalu ayah yg beli..lunch memang aku la.just kalo ada guest kat rumah.ibu yang kalot.penat larang..hmmmmm.

kalo ayah ada, masak betul2.ayah kerja. aku main2 sikit..ibu pon kurang makan sekarang ni.bila dah menggigil baru nak makan betul2..pernah sekali p check up.doc keliling ibu sebab terkejut gula dalam badan 0.normal selalu kena ada 5,6 kan.tapi ni ibu kosong.tak boleh baca.doc pon terkejut.suspen.tya main dengan apa?ada teman x?takot pengsan tengah jalan.but don worry, ayah ada kat luar..memang ibu rasa penat sangat hari tu.lemah.balik tuh,doc suro mkn coklat banyak2..pulun la ibu ngn ayah beli coklat..malam tu jugak ibu aku cerita..

now, since keluar hospital dulu, kalo rsa sihat sikit ngn bersemangat ibu aktif plus rajin pergi masjid.masuk kelas sana sini.kelas tajwid, bahasa arab, tadarus..aktif bersama rakan-rakan suraunya..pantang ada ceramah ja, di situlah ibu ada..aku?kadang2 ikut.kadang2 tak..kurang sikit laa..bila ibu keluar, aku pon keluar.haha..
infact sekarang, meja studi tuh dah jadi meja ibu..semua buku2 plus barang2 ibu ja atas meja tuh..tak stop2 belajar..confuse sket ja.'angahhhh!!!!mai sat'.hahaha..kalau aku ada kat luar, ibu akan col..ibu pon ada kata nak amik spm balik..okkayy..semangat kann..kitorg approve ja, janji ibu bahagia dan happy.

aku cerita semua ni cuma nak meluahkan apa yang ada dalam hati.aku nak bercerita.nak berkata-kata.nak meluahkan isi hati.aku mohon doakan kesejahteraan ibu.moga ibu sihat selalu.biarlah sakit tuh bagi kat aku pon tak pa..aku tak suka tengok ibu susah.nak ibu senang ja..

sekarang ibu enjoying her life.jaga makan.join aktiviti.pergi check up.n still she refuse to do the operation.no one can force her.kita doakan yang terbaik sahaja.we love u ibu!


you are the greatest mom in the world!nothing can describe your greatest love!


p/s-nanti kita buat entry ayah pulak okkay..:)

10 comments:

Si BuDaK KaChAk said...

tu dia....pnjg nye cite...hehehe

iili.lolly. said...
This comment has been removed by the author.
iili.lolly. said...

lol.ishhhh

ADEEYA said...

huhuhu

*R said...

nice entry :D follow blog akak ^^

iili.lolly. said...

adeeya- :)

*R-thanks dar..:)

Yumida said...

congrats menjd blogger pilihan abg ben

follow u

iili.lolly. said...

thank you.:)

MIRA said...

keep being a nice daughter.
inSyaAllah sume ok nnti.. =)

iili.lolly. said...

thx mira!:)